​Fortællervinkler lektion 3

​Den eksplicitte og den implicitte fortæller

​Når vi skriver, er der altid en "tone" i vores sprog. Den kan vi vanskeligt undslippe. Alle forfattere, store som små, kan genkendes på denne "lyd" af den bagvedliggende forfatterstemme. Vi kan ofte gætte forfatteren bare ved at læse et stykke prosa eller et digt fra vedkommende, uden at vi på forhånd ved, hvem det er. Denne tone eller stil er imidlertid ikke identisk med fortælleren.

Forfatterens stemme klinger igennem fortællerens beretning.

På samme måde som en skuespiller altid er genkendelig gennem sine mange roller. Den dygtige skuespiller kan fremstille alle, leve sig ind i sine karakterer og gøre disse troværdige. Skuespilleren "skinner igennem" sine roller, men står selv uberørt bag. Forholdet mellem forfatteren og fortælleren minder om forholdet mellem skuespilleren og rollen. Men til forskel fra skuespilleren, som altid er fuldt tilstede i sine roller, kan forfatteren skjule fortælleren eller åbenbare fortælleren.

Vi siger, at fortælleren kan være eksplicit eller implicit.

Når fortælleren er eksplicit, har forfatteren lagt ordet i munden på en navngiven anden. Den eksplicitte fortæller optræder ofte som en 1. person ental stemme i en roman fortalt i 3. person ental. Der findes naturligvis mange varianter af den eksplicitte fortællerstemme. Men 1. person entals stemmer er meget brugt:

"Nu vil jeg fortæller dig historien om ...".

Vores læser er hele romanen igennem klar over, hvem der fortæller historien. Og fortælleren kan, når det passer denne, bryde ind og kommentere på historiens forløb og karakterer.

Når fortælleren er implicit, forbliver denne skjult for læser. Fortælleren står i baggrunden uden at blive introduceret.

Vi vil arbejde med den eksplicitte og den implicitte fortæller.

​Du er ude at køre. En UFO dukker op og følger efter dig. Den tvinger dig til at standse. Du stiger ud af bilen. Der er en nærkontakt af 3. grad, inden UFOen forlader scenen igen

​Skriv stykket igennem i 3. person ental med en implicit, autorial fortæller. Etabler scenen og gå i dybden med beskrivelsen. Gør dig umage og bliv ved, til du er sprogligt tilfreds. Lav en anden version af teksten, hvor du tilføjer stykket en eksplicit fortæller. Ret til i teksten, hvis du synes, det er nødvendigt.​

Brug højest en uge

Til almen eftertanke​

​​Henrik Nordbrandt: Støvets tyngde, 1992

Augustnat

Fuldmånen skinner, så et hår kan kaste skygge.

De steder, jeg for sidste gang er kommet

gør min gang på jorden let.

Af sig selv skyder hvide både lydløst ud

på mørke vande.

Andre steder skal jeg gense med et ændret blik

så labyrintens celler atter spaltes

spejlvender kontinenter, og spoler brede floder op.

Minotaurus stanger blændet

den flade slette under middagstimens høje lys.

Den del af stjernehimlens gåde, havet ikke spejler

beholder ørkenen som sit gidsel:

Over sandet bar jeg lidt vand, siden

sand over vandet