Skrivekurser for børn & unge

Lektion 2

Fortællervinkel

I din første besvarelse har du valgt en hovedperson. Når en forfatter skriver, skal denne vælge, om hovedpersonen skal beskrives i 1. person - som er ‘jeg’ - eller 3. person - som er ‘han’ eller ‘hun’. Man siger, at forfatter skal vælge en fortællervinkel.

​Hvis forfatter vælger 1. person, er historien en jeg-historie. Når forfatter skriver om hovedpersonen, skriver denne altså ‘jeg’. ‘Jeg sov over mig forleden dag og kom for sent i skole’. Som du kan se, er det historiens hovedperson, der fortæller historien. Det kaldes en 1. persons fortællervinkel.

​Hvis forfatter vælger 3. person, er historiens hovedperson enten ‘han’ eller ‘hun’. Her er det ikke hovedpersonen, der fortæller historien. Det er dig som forfatter. ‘Han/hun sov over sig forleden dag og kom for sent i skole’. Det kaldes en 3. persons fortællervinkel. ​

​Du skal nu skrive din første historie om

Hvis du i din første historie har beskrevet din hovedperson i 1. person, altså med en jeg-fortæller, skal du lave historien om til 3. person, hvor du som forfatter er fortæller, og din hovedperson er ‘han’ eller ‘hun’.
Hvis du i din første historie har beskrevet din hovedperson i 3. person, skal du nu lave den om til 1. person.​

​​​Når du har skrevet din historie, så sender du den til din kursusvejleder​

Den dine tanker med andre på kurset​​

Se nu på billedet af de to dyr. Hvis du skal skrive en historie om billedet, hvilken fortællervinkel vil du så bruge? Og hvorfor?

Skriv 2-3 sætninger om det herunder. Da vil andre på kurset kunne læse dine tanker om billedet. Du kan også kommentere andres tanker. (Du skal ikke indsætte din e-mail).​​

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt