Kursus I - lektion 4​​

Kliché & billeder​

​​De billeder, vi bruger i vores sprog, bestemmer den særlige optik, som læseren kommer til at se det beskrevne under. "Hans hånd var tør som en hoste.", "Hans hånd var tør som is.", "Hans hånd var tør som en ørken."og endelig klichéen "Hans hånd var tør som sandpapir.".

I alle tilfælde kommer beskrivelse af hånden som dette særlige, til at virke frem mod vores umiddelbare og intuitive forståelse af den person, hvis hånd bliver beskrevet. Som en særlig variant af dette findes pars pro toto: Beskrivelsen af en person udelukkende under henvisning til en (særlig) del af denne person.

"Jeg kiggede på ham, og så ligesom med ét, hans hele væsen indoptaget og billedliggjort i hans næse: der var dette snusende, heletiden aktive, nu og da lange, af og til snøftende, over alt, hvad han gjorde."

At vi er i stand til at styre vores billeder, det vil sige at vi bruger dem med en bestemt hensigt og altså overlagt, er af stor betydning. En tekst med et litterært anliggende skal være renset for klichéer. Eller bruge klichéen bevidst.

Den fraskilte overlæge Dr. Søren Overby er blevet forelsket i afdelingens nye sygeplejerske Hanne Simone. De har i længere tid flirtet med hinanden og kysser nu hinanden for første gang på operationsstuen, efter at være sluppet af med den strikse og næsvise oversygeplejerske Vivian Mortensen.

Skriv historien i romanbladsstil, overdriv de triviallitterære virkemidler. Sky, rødmende, slog blikket ned, hvast, mandigt, skælvende, blødende hjerte og så videre. Prøv eventuelt at bruge pars pro toto beskrivelsen på en af personerne.

Brug højst 30 minutter. Og skriv hurtigt.

​​Til almen eftertanke

Hvad betyder præpositionen i følgende tre ord:

Underholde, undervise, underforstå?