Kursus I - ​Lektion 5

​Stasis & dynamis

En litterær tekst består af minimum to dele. En beskrivelse og en overvejelse. Eller med andre ord, en litterær tekst er deskriptiv og refleksiv. Disse to forskellige dele i teksten afspejler livet, eksistensen, det, at være til, som det er.

Vi mennesker ser. Og hører. Og lugter. Og føler.

Alt sammen indtryk.

Alt sammen kommer det "udefra", fra den erkendelseskilde, vi vil kalde den empiriske, sanselige erkendelse. Vi ser, hvad der er i vores omgivelse, og hører og lugter og mærker. Og så videre.

Når vi i en tekst forholder os til dette niveau af virkeligheden, forholder vi os deskriptivt. Vi beskriver, hvad der er. I en taske. I et rum. I en by. Men i ét med det deskriptive, beskrivende, niveau, forholder vi os til det, vi beskriver. Vi reflekter det, vi beskriver. Dette er et særligt privilegium, vi har som mennesker. Vi er refleksive. Og har redskaber, gennem hvilke dette refleksive kan komme til udtryk.

Et af disse redskaber er sproget.

Når vi arbejder med en litterær tekst, er det imidlertid ikke altid forfatterens egne refleksioner, der skal komme til udtryk. Det er fortællerens, hovedpersonens og så videre. For at kunne skrive en god litterær tekst, er det derfor af allerstørste vigtighed, at vi ved, hvem vores personer er. At vi ved, hvordan de tænker, hvordan en virkeligheds beskrivelse ser ud, med deres øjne, at vi ved, hvordan deres reflektioner er.

Vi skal arbejde med tekstens to grundelementer. Det deskriptive og det refleksive.

​Vi går på museum, National Gallery of Art.

Tryk her ...

Nederst til højre kan du klikke og få vist billede + udsnit

Husk, at din browser beholder billedet, når du har hentet det.

Kig grundigt på billedet. Lav en minutiøs beskrivelse af det. Prøv at forklare, hvad der sker. Lad reflektionerne tage udgangspunkt i dig selv.

Brug højst 30 minutter

​Til almen eftertanke

​Hvad betyder præpositionen i følgende tre ord:

Under-holde, under-vise, under-forstå?