Kursus I - lektion 6​

​Form & Indhold

​I det, at skrive, ligger to forskellige spørgsmål stillet til forfatter, nemlig:

Hvad skal jeg skrive om?

Hvordan skal jeg (be)skrive?

Disse to forskellige spørgsmål bliver traditionelt beskrevet som henholdsvis tekstens form og tekstens indhold. Indholdet er tekstens 'hvad', formen er tekstens 'hvordan'.

En generel betragtning siger, at vi skriver, som vi er. I den forfattede tekst er forfatter totalt gennemsigtig. Der er ikke noget at gemme sig bag. Derfor skriver vi, på én måde, altid om os selv. Svaret til det første spørgsmål, 'hvad skal jeg skrive om?', er derfor, igen på en måde, 'mig selv'. I dette ligger en oprigtigheds, en ægtheds fordring. Man skal skrive som sig selv. Her er igen den fordring, som vi tidligere har berørt, om den magiske, ubestemmelige, men uomgængelige overensstemmelse.

Når man skriver, skal man stemme med sig selv. I dette ligger ikke, at man ikke kan beskrive, hvad andre mennesker føler, eller ser, eller hører, eller tænker. I dette ligger, at når vi beskriver, hvad andre føler, hører, ser og tænker, så beskriver vi samtidig os selv. Det vil sige vores forståelse af andre mennesker, vores forståelse af det rette, det gode, det sande og det smukke. Filosofien beskæfter sig, på en anden måde, med det samme.

Dagens 'hvad' er en beskrivelse af sanselighed. Næst efter det at spise, er seksualiteten den vigtigste menneskelige drift. Den litterære tekst har derfor et glimrende afsæt i netop denne.

​'En seksuel fantasi' eller

'En beskrivelse af bordets glæder'. Vælg selv.

Overvej om du vil bruge første person ental eller tredie person ental. 'Jeg' eller 'Han/hun'. Der er, naturligvis, gode muligheder i begge. Og husk at gøre beskrivelsen sanselig.

Brug ca. 30 minutter.

​Til almen overvejelse

Forestilling og fremstilling. I begge ord "stilles" noget. Hvordan "stiller" forestillingen anderledes end fremstillingen?

Dette er sidste lektion i Kursus I