Kursus II - lektion 2​

​Livagtighed & indlevelse

​Sproget har den mærkværdige egenskab, gennem ord og sætningeren, at fremstille sine genstande. Hvis jeg skriver 'Her er en rose' så er her faktisk en rose, selvom der, ja, undskyld, bogstaveligt talt, egentligt bare er fire ord og seks bogstaver.

Det er denne forunderlighed, vi læner os op ad, når vi skriver.

Ordene og sætninger vi skriver, skaber en verden, et selvstændigt univers, ikke fordi vi vil det, men fordi det er en særlig egenskab, der ligger indfoldet i ordene og sætningerne. Selvom vi læser en bog skrevet i 3. person ental og datid, oplever vi det, som om det sker nu og for (sammen med) os. Det vi læser er Leibhaft-Da, er livagtigt-her. Men denne livagtighed, denne tekstens selvstændighed (også kaldet suverænitet) er følsom. Fordi teksten skal ikke kun vinde selvstændighed i forhold til læseren.

Teksten skal også blive selvstændig i forhold til forfatter!

Denne særlige samklang mellem forfatter og tekst, maler og maleri, musiker og musik, hører til blandt de største gåder. Og berører kernepunktet i al kunstæstetik. Det er godt, når det er sandt. Og det er sandt, når det har vundet suverænitet. Og det er suverænt, når det har løsrevet sig fra forfatter.

Det er ren romantik. Men er på en eller anden måde en befriende tanke. Romanen vil skrive sig selv. Maleriet vil male sig selv. Og så videre. Vores opgave er at leve os ind i, føle hvad det er, denne roman har i tankerne, hvor den vil hen, hvad personerne skal.

Vi vil finde et afsæt til en tekst via et webcam placeret i Cancun, Mexico.

Tryk her ...

Du bor på et af hotellerne. Vælg et fra siden med webcams. Du står op i selvmordstanker og går en tur. Det, du ser, får dig på bedre tanker.

Lev dig ind i billedet. Beskriv, hvad du ser, lyde, lugte etc. Overvej, igen, stilen: 1., 2., 3. person ental. Nutid, datid, fremtid. Beskriv menneskene du møder. Et cetera.

Brug 40 minutter.

​Til almen overvejelse

At stille en ting, for eksempel en kop på for eksempel et bord er at sætte den (fra sig). Handlingen er da en sætning.

På hvilken måde "sætter" den sproglige sætning?