Kursus II - lektion 4

​Base & parabase

​Et virkemiddel, der ikke kun er forbeholdt litteraturen, men som vi kan se i stort set alle typer af fortælling er det aktive arbejde med samspillet mellem base og parabase.

I en roman eller en novelle er 'basen' historiens leje; stedet, hvor der fortælles, skrives fra. En jegroman har derfor sin base i jeg-personens monodialog, erindringer og oplevelser. En roman skrevet i 3. person ental har som sin base, beskrivelsen af denne 3.person. Det er romanens basis, dens hovedstol. En parabase er da en fra romanens basis løsrevet selvstændig betragtning, beskrivelse, oplevelse, der ved sin sammenstilling med basen kommenterer denne.

Et velkendt eksempel hentet fra Lars Von Triers 'Riget'. Her udgør de to evnesvage opvaskere på hospitalet en parabase, i forhold til historien. De kommenterer historien. Og kommer, naturligvis, samtidig til at virke tilbage på historien.

En parabase kommenterer nogle gange base, ganske enkelt fordi den er der. Parabasen behøver ikke, som de to opvaskere gør det i Riget, udtalt at kommenterer basen. En parabase kan være tilbagevendende madopskrifter, en beskrivelse af arbejdet med at binde fluer, beskrivelser af malerier, og således videre. Parabasen kommenterer i disse tilfælde basen, fordi de er der, og på en særlig måde kommer til at virke tilbage på selve basen. Hvis man som parabase vælger at beskrive, hvordan man laver leverpostej, vil dette, indrømmet, på en mærkelig måde virke tilbage på basen, og ligesom påstå noget leverpostejsk om denne.

Men man kan ikke altid helt overskue dette sammenspil.

​Find en af dine tidligere besvarelser frem. Indsæt en parabase. Husk at parabasens form ikke behøver at afsluttes. Hvis du vælger en madopskrift kan parabasen være et par linjer i opskriften. Som du vender tilbage til, når du igen opsøger den. Prøv at indsætte parabase efter hvert anden afsnit. Og lad parabase have et afsnits udstrækning.

Brug højest 40 minutter.

​Til almen eftertanke

Metafysikkens grundreflektion: "Warum ist überhaupt seiendes und nicht vielmehr nichts?" "Hvorfor er der overhovedet noget og ikke langt snarere ingenting?"

Al fornuft siger os, at der ikke burde være noget.