Kursus II - lektion 5

​"I have a Dream"

Gentagelsen har, på det sproglige niveau, i det mindste to forskellige former.

Den gentagede sætning og det gentagede ord.

Gentagelsen funktion er, som vi tidligere har været inde på, at konstituere og etablere en sproglig rytme og poesi. Men denne kan også være et knudepunkt, et omdrejningspunkt, hvorom teksten svinger. Dette bliver ofte brugt i 'Talen' eller i 'Profetien' men har også sin anvendelse og berettigelse i den litterære tekst. Det er klart, at i romanen, prosaens storform, er den her skitserede teknisk, retoriske anvendelse af gentagelsen overtaget af en mere reflekteret og indarbejdet form. Gentagelsen er i romanen tematisk og fænomenologisk. Det vil sige. Angrer hovedpersonen, så er angerens form repeterende: den bliver ved med at gentage sin skyld. Og dette bliver da reflekteret i sproget som gentagelse. Er personen psykisk ustabil eller splittet i sin personlighed, bliver dette bærende for den særlige gentagelse, personens sprog og beskrivelser er underlagt.

Vores liv er overhovedet fuld af gentagelser. Vi har brug for gentagelser. Det er lige fra det daglige toilette til natbordslampen slukkes, fra Lykkehjulet til Juleaften. Vores liv er fuld af gentagelser. Fra vugge til grav, fra far til søn, fra den ene generation til den anden. Vi går i allerede udtrådte fodspor. Henslæber vores trætte eksistens med at gøre det samme. igen. Og igen. Igen. Igen. Og det er ikke bare det, at vi gør det samme som os selv. Vi gør det samme, som de gamle af i går, de ældgamle af i forgårs, oldingene af oldtiden. Det samme igen og igen. Intet nyt. Ikke længere nyt. Gentagelser. Vores liv. Gentagelser. Er gentagelser. Er fuld af gentagelser. Vores liv. Gentagelser. Er gentagelser. Er fuld af gentagelser.

Vi arbejder altså med gentagelsen. Den tekniske og retoriske gentagelse.

​Forestil dig, at du er en profet. Du står foran en menneskemængde og holder en brandtale.

Lad talen være holdt sammen af en genkommende sætning. Der kan godt være mere end én genkommende sætning: skylden, der betones håbet, der betones.

Brug højest 40 min.

​Til almen overvejelse

Dette er vores næstsidste lektion på Kursus II. Efter den sidste lektion, vil vi følge forløbet op.