Kursus II - lektion 6

Alt andet lige

​Intet litterært fænomen er så selvoptaget som digtet. Dette tænkt på den gode måde. Digtet skal stort set kun bekymre sig om sig selv, sin formfuldendelse, sin musikalitet og sin perfektion.

Og samtidig fremstiller digtet ikke, som romanen gør det, et univers, en virkelighed. (tænk på ordet virke lighed). Digtet spiller sonetter til de højeste og vanskeligste emner i vores forunderlige og sammensatte livsforløb; små klokker, der ringer bevidstheden ind i omkredsen af deres særlige tematik. Dette betyder også, at digtet ikke skal vide men derimod føle, ane, kort sagt sanse sit materiale. Det er dette, de skriftkloge mener med udtrykket en "sansning".

Digtet er en sansning.

Digtet ved intet.

Det er en sansning.

Et slag i numsen med en våd søndagsavis er også en sansning. Men af en anden type, end den som er digtet til del.

Digtet sanser det usanselige, ordløse, gådefulde, højeste eller laveste.

Og fordi vi idag ikke længere har andre eksperter på dette specielle område for det ordløse og ophøjede, har digtet og dermed digterne priviligeret forrang til besvarelsen af disse spørgsmål.

Vi skal altså skrive et digt (fra plattysk dichten, skrive; af latin dictare affatte, forfatte).

​Gud i naturen (eller omvendt). Forestil dig en solopgang, siddende på en strandbred med havets blikstille sølvflade foran dig.

Lovpris (eller forband) solen, naturen, livet, gud.

Ingen tidsgrænse.

​Til almen eftertanke

Hvad siger I?

Dette er så vores sidste lektion på Kursus II.

Det har været en morsom og anderledes oplevelse, at møde Jer alle på denne måde, hvor vi kun er givet skriftsprogligt for hinanden. På en måde helt ideelt, når tema er skrivekunst.