Masterclass - lektion 1

Det suveræne​

​Dette har vi berørt tidligere.

Det suveræne.

Hvornår er det, vi laver, godt nok? Hvornår kan det ikke blive bedre? Det er godt nok, når det er suverænt. Det kan ikke blive bedre, når det er suverænt. Men hvad er det, suverænitet?

Kunstværkets (tekstens, billedets, musikstykkets) særlige og nødvendige kvalitet, dets suverænitet, er en fænomenologisk bestemmelse. Dette betyder, at bestemmelsen karakteriserer den særlige måde frembringelsen viser sig på. Der er ikke æstetiske overvejelser indeholdt i denne bestemmelse. Når en frembringelse bliver suveræn, bliver den større end frembringer, får magt over frembringer. Dette er samtidig, mange stiller naturligvis det spørgsmål, målet for, hvornår det er godt nok. Den (romanen, teksten, musikken) er god nok, når den vil stå for sig selv, får sin egen vilje, sin egen drift, sin egen impetus. Dette er naturligvis ikke noget, der sker fra side 1. Det er en process, der sker gradvist.

Inden jeg begynder at skrive, skal jeg kende mine personer, vide hvordan de ser ud, hvordan de går klædt, hvordan de taler, hvad de laver, kender deres sociale forhold, det vil sige deres forældre, samlever, børn, arbejdskolleger, kende deres livsambitioner, deres salighedsforhold, deres antipatier. Dette synes måske indlysende. Og er det naturligvis også. For hvordan ellers skrive troværdigt om noget som helst, hvis ikke man til bunds kender det, man skriver om? Ikke fordi vi skal skrive om netop disse forhold. Slet ikke.

​Find på en person. Lær personen at kende. Vi vil bruge denne person i flere forskellige øvelser. Så du skal være sikker på denne og sikker på, at du synes om den. Personen må ikke være dig selv.

Beskriv personen, dennes livsambition, lykke, sociale forhold. Og så videre. Det er ikke prosa. Men forarbejde. Forestil dig, at du skal bruge personen i en roman. Brug et par dage, hvor du nu og da forestiller dig personen. Prøv at leve dig ind i personen. Tænk med personens tanker, oplev med personens sanser.

Brug højest en uge.

​J.P.Jacobsen af "Monomanie", 1869

Jeg er gal!

Men jeg kjender mit Vanvid,

Dets Ophav og dets Væsen.

Jeg er gal, og nu vil jeg synge;

Men jeg ved, jeg er stum,

Og at Strengene, jeg slaar,

Er Jernstængerne for min Celle.