Masterclass - lektion 3

Refleksion​

At lade sin hovedperson tænke.

At få dette til at fungere kræver en balancegang.

Vi ved, hvorfor hovedpersonen skal overveje dette (eller hint), vi ved, hvorfor vi som forfattere sætter hovedpersonen i gang med disse overvejelser: vi vil vise den & den psykologiske, filosofiske, eksistentielle, sociale problematik, som den nu tager sig ud, i dette øjeblik, for vores person. Denne viden, denne hensigt, dette særlige anliggende, vi har med vores personer, må på den anden side ikke forhindre personernes troværdighed. De må ikke blive skematiske eksempler på en bestemt bagved-liggende idé. Det er denne balancegang, hvor vi på den ene side lader personerne gøre noget med en bestemt hensigt for øje og på den anden side må lade personerne få deres eget liv.

Vores hensigt med personerne kan spærre for deres troværdighed. Bliver personerne for selvstændige kan dette ødelægge den hensigt, vi har med dem. Et forunderligt problem. Men ganske reelt.

Dette forhold er medbestemmende for den idé, der i romantikken er blevet født om det ophøjede, inspirerede øjeblik, hvor kunstneren slået af guddommelighed, skaber sit værk i ekstatisk, henført inspiration.

​Din hovedperson vågner op efter sidste nats drøm, husker den ikke. Laver kaffe og tænker på meningen med livet. Det er fridag. Din person er alene. Går senere en tur. I en skov. Ved vandet. I byen. Nu og dag dukker brudstykker af sidste nats drøm frem, men de vil ikke gøre drømmens helhed anskuelig. Et optrin mellem et par sætter pludselig personens tanker igang og

giver anledning til en beslutning.

Husk at være på din persons side. Som var denne din kæreste. Loyalitet, integritet, sympati. Er kodeordene. Vær grundig. Bliv tilfreds.

Brug højest en uge på besvarelsen.

​Til almen overvejelse

Vi ved, at vi ér her, er til. Hvor kommer denne viden fra?