Fortællervinkler - Lektion 1

Fikition udspringer ifølge denne teori af kedsomhed:

Når der ikke er sket noget, der er værd at fortælle, må vi selv finde på noget.

Fortællingens oprindelige form er 1. person ental. "Jeg fortæller, hvad jeg har oplevet". Og fiktionens oprindelige form er 3. person ental. Jeg (forfatter) fortæller, hvad han/hun har oplevet.

I enhver tekst er der en fortæller. Og til enhver tekst hører der en forfatter. Det er dette forhold, vi i denne og de følgende lektioner vil uddybe og omgrænse. Det vil sige forholdet mellem forfatter, fortæller og tekst.

Vi vil prøve kræfter med fortællingens oprindelige form (1. person ental).​

Tag udgangspunkt i en dag fra dit liv (hverdag eller fest), som du har lyst til at fortælle, hvor der bliver begået en uretfærdighed. Du er selv protago-nisten, altså den sympatiske hovedperson, som kæmper mod en antago-nist i en kamp om ret og uret. Husk på, at det er fiktion, så du har den digteriske frihed til at overdrive, lægge til og trække fra.

Gå gerne i dybden med beskrivelsen og ret til, indtil du synes, den sidder lige i skabet.​

Forrige                                                                                                                                             Næste