Kursus I - Lektion 4​

ORDBILLEDET ER SKRIFTSPROGETS BAGGRUNDSMUSIK

Hvordan lyder en violin?

Hvordan ser farven rød ud?

Hvordan føles det at blive kildet?

Spørgsmål, som vi alle uden videre kan svare på. En tomat smager - som en tomat. En violin lyder - som en violin. Farven rød - er rød. Det føles "sjovt" at blive kildet. Teknisk set er disse forklaringer tautologier. En tautologi forklarer sit objekt ved at henvise til det. En tomat er en tomat. Forklaringer, der ikke tilføjer andet til det, der skal forklares, end hvad vi allerede ved.

Og dette er på en måde utilfredsstillende.

Men hvis vi forbyder os selv at bruge tautologier, bliver vi bragt i en sælsom forlegenhed. For hvordan smager en tomat? Hvordan lyder en violin? Når vi forestiller os tomatens smag eller violinens lyd, er vi opfyldt af disse forestillinger om tomatsmag eller violinlys. Vi kan høre violinens lyd, er ikke et øjeblik i tvivl. Men hvorfor kan vi ikke uden videre forklare den?

Sproget bliver forlegent.

Forrige                                                                                                                                          Næste